Wat is het keto-dieet en waarom is het zo populair?

Deze week behandel ik een van de populairste eetpatronen die er zijn: keto!

De basis

De laatste jaren wordt er in de reguliere media veel over het eetpatroon keto, of ketogeen, gesproken. Er is echter enige verwarring over wat het precies is. Keto, kort voor ketogeen, is een eetstijl die koolhydraatbevattende voedingsmiddelen sterk beperkt en vervangt door vetbevattende voedingsmiddelen. Dit is niet te verwarren met de “Atkins” eetstijl, die koolhydraatbevattende voedingsmiddelen beperkt en vervangt door voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Historisch gezien werd keto eigenlijk “ontworpen” door artsen als een manier van eten voor kinderen met epilepsie van wie de aanvallen niet met medicijnen onder controle konden worden gebracht.

Over de hele wereld

Het keto eetpatroon is het meest gangbaar in de Verenigde Staten, en kent nu ook in heel Europa een groeiende populariteit.

Voordelen

Meerdere studies tonen aan dat het keto eetpatroon na verloop van tijd tot gewichtsverlies kan leiden. Als de inname van koolhydraten (de voornaamste brandstofbron voor het lichaam) vermindert, gaat je lichaam vet gebruiken om ketonen te maken als brandstof voor energie. Op de eenvoudigste manier kan het eten van keto je lichaam “trainen” om vet als energiebron te gebruiken in plaats van koolhydraten, en dat leidt tot gewichtsverlies. Verlies van overtollig lichaamsvet kan ook leiden tot een verminderd risico op diabetes type 2 en het metabool syndroom.

Nadelen

Bij de overgang naar het keto eetpatroon kunnen sommige mensen last krijgen van “keto griep”. Dit treedt op wanneer het lichaam in shock raakt door de eliminatie van koolhydraten uit het dieet; tijdelijk kunnen mensen griepverschijnselen ervaren terwijl hun lichaam de overgang maakt. Eén studie toont ook aan dat keto eten het risico op het ontstaan van nierstenen kan verhogen. Er kan ook een verhoging van het cholesterolgehalte optreden bij een overconsumptie van verzadigde vetten in plaats van onverzadigde vetten.

Potentiële gezondheidsvoordelen

Het grootste potentiële gezondheidsvoordeel waar keto om bekend staat is gewichtsverlies bij volwassenen. Er is ook een voordeel van minder aanvallen bij kinderen met epilepsie van wie de aanvallen niet met medicijnen onder controle te krijgen zijn.

Aanbevolen Artikelen