Dit is waarom je je vezelinname zou moeten verhogen

De meeste Nederlanders consumeren elke dag ongeveer 10-15 gram vezels. Helaas voldoet dit niet aan de 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen die door de Academy of Nutrition and Dietetics wordt aanbevolen. Je vraagt je misschien af wat vezel eigenlijk is.

Vezel is een soort koolhydraat dat door het menselijk lichaam onverteerbaar is. Er zijn twee soorten vezels, onoplosbare en oplosbare, die elk hun eigen voordelen oogsten als ze geconsumeerd worden. Onoplosbare vezels trekken water naar je darmen. Daardoor wordt de ontlasting omvangrijker en makkelijker te passeren. Oplosbare vezels vertragen de beweging van voedsel door je spijsverteringskanaal, waardoor de bloedsuiker niet zo snel stijgt. Oplosbare vezels zijn ook gezond voor het hart! Het helpt bij het verlagen van het “slechte” cholesterol (LDL).

Waarom vezels eten?

Als je denkt dat je niet voldoende vezels in je voeding binnenkrijgt, zijn hier wat tips om er stiekem wat meer in te krijgen!

  • Eet hele vruchten in plaats van sap te krijgen. Daardoor blijf je ook veel langer vol.
  • Probeer je witte of bewerkte broden, granen en pasta’s te vervangen door volkoren producten die boordevol vezels zitten.
  • Integreer groenten in je tussendoortjes of maaltijden. Neem je meestal chips bij je boterham? Doe er wat worteltjes of komkommers bij om erbij te eten!
  • Probeer eens per week je vlees te vervangen door bonen, peulvruchten of andere plantaardige voedingsmiddelen zoals groenteburgers, die rijk zijn aan zowel vezels als eiwitten.

Enkele andere voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn avocado’s, sinaasappels, bananen, linzen en appels. Er zijn veel heerlijke opties die boordevol vezels en smaak zitten. Richt je op wat je in je dieet kunt toevoegen om je vezelinname te verhogen en je spijsvertering zal je dankbaar zijn!

Aanbevolen Artikelen