Het paleo-dieet: wat het is en waarom je het (wellicht) eens moet proberen

Deze week onderzoeken we een heel populair eetpatroon dat bekend staat als paleo!

De basics

Het eetpatroon, paleo, is de laatste tien jaar veel besproken in de reguliere media. Het werd voor het eerst behandeld toen Crossfit de nieuwscyclus en de fitness-industrie domineerde. De eetstijl houdt verband met Crossfit omdat het een “voedingsgids” bood voor atleten die nog harder wilden trainen dan voorheen.

Het belangrijkste aandachtspunt van paleo is te eten zoals onze “jager-verzamelaars” voorouders duizenden jaren geleden gegeten zouden hebben. Deze “jager-verzamelaar” stijl van eten legt de nadruk op vlees, vis en zeevruchten, eieren, groenten, fruit, diverse aardappelen, noten en zaden, kruiden, en oliën zoals olijf en kokosnoot. Te vermijden voedingsmiddelen zijn suiker en maïssiroop met hoge fructose, granen (zoals tarwe en gerst), peulvruchten (bonen), zuivel, soja- en maïsolie, transvetten, kunstmatige zoetstoffen, en sterk bewerkte voedingsmiddelen.

Over de hele wereld

Tegenwoordig kiezen mensen over de hele wereld voor deze manier van eten als levensstijl, maar paleo is in de Verenigde Staten wijd en zijd populair als hulpmiddel bij het afvallen.

Voordelen

Omdat paleo gericht is op “hele voedingsmiddelen”, is er een lagere inname van suikers en verzadigde vetten, die het risico op hartziekten, diabetes en zwaarlijvigheid kan verminderen. Het eetpatroon legt ook de nadruk op fruit en groenten, die je kunnen vullen met essentiële vitaminen en mineralen om sterk en gezond te blijven. Bovendien kan de veelvuldige inname van vis de inname van omega-3 vetzuren verhogen voor een betere gezondheid van de hersenen.

Nadelen

Door het mijden van granen en peulvruchten kan er een probleem ontstaan van onvoldoende dagelijkse inname van vezels, wat tot maag- en darmklachten kan leiden. Het weglaten van zuivel kan ook de inname van calcium en vitamine D verminderen, en dat kan later in het leven een negatief effect hebben op de gezondheid van de botten. Gezien de eliminatie van belangrijke bronnen van deze voedingsstoffen, kan het wat extra planning vergen om ervoor te zorgen dat je ze toch uit andere voedingsmiddelen haalt.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

Er zijn verschillende studies die aantonen dat het eetpatroon kan leiden tot gewichtsverlies en een betere bloedsuikerspiegel, zelfs zonder calorieën te tellen! De verminderde inname van verzadigde vetten kan ook de gezondheid van het hart op lange termijn verbeteren.

Aanbevolen Artikelen