Kickstart je workout met de juiste voeding en supplementen!

Eten voor en na het beoefenen van allerlei soorten lichaamsbeweging is net zo belangrijk en heilzaam voor je lichaam als het doen van de eigenlijke lichaamsbeweging. Maar het eten van bepaalde dingen voor en na een training kan je een moe en misselijk gevoel geven. Of je nu traint voor een komende wedstrijd of traint voor je algemene gezondheid en welzijn, bekijk de informatie hieronder om meer te leren over het op de juiste manier van brandstof voorzien van je lichaam en je training!

Voor je gaat sporten:

Minstens een uur voor je gaat sporten eten is de sleutel, dit stelt je lichaam in staat te beginnen met het verteren van voedsel, waardoor eventuele gastro-intestinale (GI) ongemakken tijdens je training tot een minimum beperkt blijven. Het is ook snel genoeg voor je lichaam om tijdens het sporten een vol gevoel te krijgen. De nadruk moet hier liggen op koolhydraten. Je lichaam gebruikt koolhydraten als voornaamste energiebron, dus iets eten dat rijk is aan koolhydraten is de sleutel. Het vermijden van dingen die veel vezels, vet en zelfs eiwit bevatten vóór je gaat sporten is ook belangrijk. Hoewel elk van deze voedingsstoffen essentieel zijn voor een goede gezondheid, doen ze er iets langer over om te verteren, waardoor je tijdens het sporten wat GI ongemak kunt voelen.

Hier zijn een paar leuke (en lekkere) voorbeelden van snacks vóór de training:

  • Witte toast/bagel/engels muffin met vruchtenconfituur
  • Granen met melk (zuivel of niet-zuivel)
  • Banaan
  • Granola reep
  • Gedroogd fruit

Na je training:

Eten na een training is belangrijk om je lichaam te helpen bij te tanken en zich te herstellen. Probeer binnen de eerste 30 minuten na de training iets te vinden dat weinig vet en vezels bevat, en gelijke hoeveelheden eiwit en koolhydraten. Eiwit zal je spieren helpen herstellen, en koolhydraten helpen je lichaam je energievoorraden weer op te bouwen. Als je meer koolhydraten eet dan je lichaam kan verbranden, slaat je lichaam ze op in de spieren om ze later als energie te gebruiken. Je koolhydraatvoorraden op peil houden kan je helpen langer te sporten zonder vermoeid te raken. Sommige mensen kunnen het echter moeilijk vinden om direct na een training te eten vanwege een onbehaaglijk gevoel in de spijsverteringsorganen, dus iets vloeibaars vinden kan helpen om wat van die pijn te verminderen.

Hier zijn een paar geweldige (en lekkere) voorbeelden van snacks voor na de training:

  • Chocolademelk
  • Yoghurt en notenboter
  • Kaasstengel en druiven
  • Hummus en pita
  • Kalkoen en kaas rollups

Als je de volgende keer van plan bent wat oefeningen te doen, denk er dan aan goed voor je lichaam te zorgen en je sterk te voelen!

Aanbevolen Artikelen