Een van de meest voorkomende tekorten in Nederland en de hele wereld is ijzertekort. IJzer is een sporenmineraal – wat betekent dat je er dagelijks slechts sporen van nodig hebt – dat essentieel is voor de rode bloedcellen die zuurstof door het hele lichaam vervoeren. Bovendien is ijzer essentieel voor de werking van het immuunsysteem. Het helpt je infecties te bestrijden!
IJzertekort
Jammer genoeg is ijzer een zwaar metaal, waardoor het moeilijk door het lichaam op natuurlijke wijze opgenomen kan worden. Daarom komt het vrij vaak voor dat je een ijzertekort hebt. Een tekort hebben is echter niet het einde van de wereld; het betekent alleen dat je niet genoeg binnenkrijgt via je voeding. Als het echter onbehandeld blijft, kan ijzertekort uiteindelijk overgaan in bloedarmoede door ijzertekort. De bloedarmoede ontstaat wanneer er niet genoeg ijzer in het lichaam is om te helpen hemoglobine te produceren, dat is de stof in rode bloedcellen die zuurstof door het hele lichaam helpt vervoeren. In wezen zijn er niet genoeg rode bloedcellen die zuurstof naar je spieren, hersenen, organen en botten kunnen vervoeren.
Hieronder volgt een lijst van tekenen en symptomen van ijzertekort anemie:
- Ongewone vermoeidheid
- Bleekheid
- Kortademigheid
- Frequente hoofdpijn en duizeligheid
- Koude handen en voeten
- Beschadigd haar en nagels
Als je je zorgen maakt over je ijzergehalte of denkt dat je misschien een ijzertekort hebt, praat dan met je arts. Het eerste wat die zal doen is waarschijnlijk aanraden meer ijzerrijke voedingsmiddelen te consumeren, zoals rood vlees, spinazie, boerenkool, met ijzer verrijkte granen, en rozijnen. Normaal gesproken zou een arts een supplement aanraden bij andere verschillende tekorten, maar bij ijzer is het het beste om het eerst via voedsel binnen te krijgen. Dit komt omdat van ijzersupplementen bekend is dat ze veel ongewenste gastro-intestinale bijwerkingen hebben, zoals maagklachten, misselijkheid en constipatie.