De verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Veel mensen hebben in de reguliere media gehoord over verzadigde en onverzadigde vetten. Vandaag zal ik een beetje duidelijkheid verschaffen over het verschil tussen de twee, in welke voedingsmiddelen ze voorkomen, en wat ze met ons lichaam doen. In het kielzog van fad-diëten is er veel informatie te vinden die overweldigend en verwarrend kan zijn. Om een beter begrip te krijgen van vetten en wat ze in ons lichaam doen, bekijk je de informatie hieronder:

Verzadigde vetten

Verzadigd vet is de soort vet die bij kamertemperatuur vast is. Denk aan dingen als boter, palmolie, en kokosolie. Andere voedselbronnen zijn rundvlees en gevogelte met vel. Er is veel onderzoek rond verzadigd vet en de invloed ervan op de gezondheid van het hart op lange termijn. Vanaf nu is bekend dat een verhoogde inname van verzadigde vetten de risicofactoren voor hartziekten kan verhogen, maar er is geen direct verband tussen verzadigd vet en hartziekten. De aanbevolen dagelijkse inname van verzadigd vet uit de Voedingsrichtlijnen voor Nederlanders is vastgesteld op het consumeren van slechts 10% van de dagelijkse calorieën uit vet. Dus als voorbeeld: als iemand 2.000 calorieën per dag eet, mag hij niet meer dan 200 calorieën verzadigd vet per dag binnenkrijgen. Tenslotte is een gram van alle soorten vet gelijk aan 9 calorieën; dit betekent dat 200 calorieën verzadigd vet ongeveer 22 gram verzadigd vet zou zijn.

Onverzadigde vetten

Onverzadigd vet is vloeibaar bij kamertemperatuur en zit in allerlei andere voedingsmiddelen. Denk aan olijfolie en avocado-olie, noten, zaden, en vis. Binnen de categorie onverzadigde vetten zijn er twee meer specifieke soorten. Dat zijn enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Het consumeren van voedingsmiddelen met enkelvoudig onverzadigde vetten kan helpen ons risico op hartziekten en vroegtijdige dood te verlagen. Enkelvoudig onverzadigde vetten vind je in olijfolie en avocado-olie. Meervoudig onverzadigde vetten kunnen ons lichaam helpen bij spierbeweging, bloedstolling, gezondheid van het hart, en van de hersenen. Voedingsmiddelen rijk aan meervoudig onverzadigde vetten zijn walnoten, lijnzaad, zalm, en tonijn. Hoewel er veel verschillende aanbevelingen zijn voor de consumptie van onverzadigde vetten van de Dietary Guidelines for Americans en de American Heart Association, is het het beste om de aandacht te verleggen van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet naar voedingsmiddelen met veel onverzadigde vetten.

Laat je informeren

Hopelijk kan deze blog wat houvast bieden om met je arts een gesprek over verzadigde en onverzadigde vetten te beginnen. Als je meer houvast zoekt en meer wilt weten, praat dan met je arts of diëtiste. Ook al is er veel nieuw onderzoek, één ding is duidelijk: verzadigde vetten en onverzadigde vetten mogen nooit helemaal uit ons dieet geschrapt worden. Zoals bij alles zijn er gezondheidsvoordelen te vinden als je vetten met mate consumeert, en gezondheidsgevaren als je meer consumeert dan aanbevolen. Uiteindelijk kunnen vetten ons helpen en zijn ze niet iets dat gevreesd of helemaal vermeden moet worden.

Aanbevolen Artikelen