Je hoort het vandaag de dag steeds meer: mensen die last hebben van één of meerdere intoleranties en/of allergieën. Daar waar een intolerantie hooguit vervelende klachten veroorzaakt, kan een allergie leiden tot een anafylactische shock en zelfs dodelijk zijn. Hoewel veel mensen denken dat coeliakie een allergische reactie is op gluten, is het dit echter niet. Het is dus eigenlijk geen voedselallergie, maar het valt ook niet onder de intoleranties of niet-allergische voedselovergevoeligheden. Coeliakie staat op zichzelf, maar dat maakt het uiteraard niet minder vervelend. Heb jij last van coeliakie? Lees dan even verder, want onderaan deze blog geven wij jou een tip hoe jij tóch ’s ochtends kunt genieten van een oer-Hollands sneetje brood.
Wat is coeliakie?
Bij coeliakie reageert het lichaam op de eiwitten uit bepaalde granen, dit worden ook wel gluten genoemd. Coeliakie is een soort auto-immuunziekte. Omdat de IgE-antistoffen geen rol spelen hierbij, zoals bij allergieën wél het geval is, kan er gelukkig ook geen anafylactische shock optreden. Wel is het zo dat bij coeliakie het darmoppervlak wordt aangetast. De darmvlokken raken beschadigd op het moment dat het lichaam met gluten in aanraking komt. Hierdoor worden voedingsstoffen slecht opgenomen en ontstaan er buikklachten, die van persoon tot persoon kunnen verschillen. Coeliakie is een chronische ziekte.
Welke klachten horen bij coeliakie?
Zoals hierboven ook al is gezegd, kunnen de klachten van persoon tot persoon verschillen. Ook hoeft lang niet iedereen met coeliakie duidelijke klachten te vertonen. Enkele klachten die veel voorkomen bij coeliakie zijn onder andere buikpijn, een opgezette buik, een verminderde eetlust en diverse darmklachten zoals aanhoudende diarree of juist verstopping en een stinkende ontlasting. Omdat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, kunnen er dankzij dit tekort bijeffecten optreden.
Wat kan ik eraan doen?
Wanneer je veel last hebt van bovengenoemde klachten, kun je ervoor kiezen om een glutenvrij dieet te volgen. Zo krijgt het dunne darmslijmvlies de mogelijkheid om zich weer te herstellen. Belangrijk hierbij is dat je het dieet lang genoeg aanhoudt, omdat het vaak toch wel minimaal een jaar kan duren voordat het slijmvlies enigszins hersteld is. Echter is het helaas wel zo dat er nieuwe beschadigingen zullen optreden op het moment dat je toch weer een keer gluten eet.
Een glutenvrij dieet is daarnaast niet eenvoudig, omdat gluten in heel veel verschillende producten voorkomen, maar wel mogelijk. Er komen steeds meer glutenvrije producten in de supermarkten bij. Denk aan glutenvrije koekjes, pizzabodems, pasta’s en broden. Ook bieden sommige fabrikanten van bakmixen een speciale glutenvrije broodmix online aan, zodat je tóch iedere ochtend kunt genieten van een zelfgebakken oer-Hollands sneetje brood. Wil je de glutenvrije broodmixen er in één klik tussenuit filteren? Selecteer dan de optie ‘glutenvrij’ onder het kopje ‘speciaal dieet’ links op de pagina.