Ons lichaam heeft vitamines nodig om gezond te blijven. Vitamine D is hier een voorbeeld van. Deze vitamine is onder meer verantwoordelijk voor de groei en sterkte van botten en het gebit. Daarnaast leveren ze een belangrijke bijdrage aan de werking van de nieren, de bijschildklier en spieren. Helaas krijgt lang niet iedereen voldoende vitamine D binnen. Dit kan voor problemen zorgen. Wij zetten er hier een aantal op een rijtje.
Problemen met de botten
Omdat vitamine D een belangrijke bijdrage levert aan de groei en sterkte van botten, verbaast het je waarschijnlijk niet dat een tekort problemen met botten tot gevolg kan hebben. Als een kind te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan dit ervoor zorgen dat botten anders groeien dan gebruikelijk. Ook voor oudere mensen kan een tekort aan deze vitamine grote gevolgen hebben. Hun botten kunnen er namelijk (sterk) door verzwakken, waardoor de kans op botbreuken groter is.
Andere (mogelijke) gevolgen van een tekort aan vitamine D
Problemen met botten is een veelvoorkomend gevolg van een tekort aan vitamine D, maar er zijn ook andere zaken waar je mee te maken kunt krijgen. Wanneer je lichaam te weinig van deze vitamine binnenkrijgt, kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor het afweersysteem. Zo zijn sommige mensen minder goed beschermd tegen virussen en bacteriën als zij niet voldoende vitamine D binnenkrijgen. Daarnaast zijn er onderzoeken die aantonen dat een vitamine D tekort iets te maken kan hebben met hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker.
Hoe zorg ik voor voldoende vitamine D?
Zoals je hierboven al kon lezen, is het belangrijk dat je lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt. Het probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Gelukkig is het makkelijker dan je denkt. Ons lichaam is namelijk zelf in staat om deze vitamine aan te maken. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht. Voor mensen die een lichte huid hebben is het voldoende om dagelijks 15 tot 30 minuten buiten in de zon door te brengen om vitamine D aan te maken. Doe dit bij voorkeur tussen 11.00 en 15.00 uur. De uv-stralen zijn dan namelijk het sterkst. Vitamine D zit overigens ook in voeding, zoals vette vis, rundvlees, kaas en eieren.
Gebruik voedingssupplementen als aanvulling
Niet iedereen slaagt erin om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Breng je weinig tijd door in de buitenlucht en eet je ook weinig voedingsmiddelen die deze vitamine bevatten? Dan kun je vitamine D tabletten gebruiken. Wie dagelijks zo’n tablet inneemt, zorgt ervoor dat zijn lichaam voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Zo’n voedingssupplement moet je overigens niet zien als vervanger van, maar alleen als aanvulling. Het is dus niet zo dat je niet meer naar buiten hoeft en producten met vitamine D links kunt laten liggen als je voedingssupplementen gebruikt.